http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWmalaya.htm

Advertisements

9 Comments »

 1. LIM JENG LIANG Said:

  JEPUN MEGEBOM PEARL HABOUR, IALAH KEJAYAAN JEPUN DAN KEJAYAAN ASIAN. SLOGAN ASIA IALAH UNTUK ASIAN BUKAN UNTUK A/SYARIKAT ATAU LAIN …… BYE BYE

 2. LIM JENG LIANG Said:

  JEPUN MEGEBOM PEARL HABOUR, IALAH KEJAYAAN JEPUN DAN KEJAYAAN ASIAN. SLOGAN ASIA IALAH UNTUK ASIAN BUKAN UNTUK A/SYARIKAT ATAU LAIN …… BYE BYE

 3. Fiona khor Said:

  ya kerana jepun mengebom peral harbour pada 7 dis 1941 dan pada hari seterusnya, mereka telah datang menyerang tanah melayu. British dikelirukan dan mementingkan pengeboman di pearl harbour. sebernarnya jepun mempunyai dua pasukan. Dengan muslihat itu, jepun berjaya memerintah tanah melayu dengan senang.

 4. Chooiern Said:

  Pada pendapat saya, Jepun hanyalah melancarkan serangan terhadap Pearl Harbour (pangkalan utama tentera Amerika Syarikat) bagi melepaskan diri daripada sekatan ekonomi Amerika Syarikat pada tahun1940. Saya tidak setuju bahawa pengeboman terhadap Pearl Harbour dapat mendorong pihak Jepun menguasai Asia Tenggara begitu sahaja. Saya berpendapat bahawa tujuan Jepun mengebom Pearl Harbour hanyalah untuk mengelakkan sekatan ekonomi itu untuk berterusan agar tidak menyusahkan mereka dalam segala hal-hal yang dirancang oleh mereka. Selain itu, dari permulaan, apabila Jepun mendarat di Tanah Melayu, Jepun sudahlah bersedia untuk menakluki Asia kerana telah pun merancang setiap tujuan dan cara-cara menakluki Asia seperti kegiatan perisikan, slogan-slogan, dan pelbagai lagi. Ini menunjukkan Jepun sudahlah mendapat dorongan daripada faktor-faktor yang dihadapi oleh mereka untuk menakluki Asia bagi memajukan negara Jepun dan meluaskan pengaruh dan kuasa Jepun

  Terima Kasih.

 5. izzham! =) Said:

  hi teacher! =)

  jepun telah mengebom pearl harbour, peristiwa itu telah menaikkan semangat orang-orang asia untuk membangun dan terus maju..

  betul kan? =)

 6. Laurel Said:

  ya. says berfikir bahawa pengeboman pearl harbor merupakan satu muslihat jepun untuk menguasai tanah melayu. Taktik mereka adalah untuk mengalihkan tumpuan semua orang sementara mereka senyap- senyap cuba memerintah tanah melayu dengan lebih senang.

 7. Printha.. Said:

  hey cikgu..

  Peristiwa tersebut menjadi dorongan kepada jepun dengan melepaskan geram orang jepun terhadap Amerika dan juga telah menunjukkan kuasa jepun yang kuat.
  thank you.
  have a nice day.

 8. Catherine Woo Said:

  Pada pendapat saya, Jepun telah berjaya untuk menjadikan kesan di Pearl Harbour sebagai suatu faktor pendorong dalam langkah menakluk Asia. Ini telah menjadikan sebagai sesuatu tindakan untuk menarik perhatian kuasa-kuasa lain ke situasi di situ dan menyuruh banyak tentera di tanah jajahan Barat di Asia pulang ke negara asal mereka untuk mempertahankan tanah air mereka. Meninggalkan negara seperti Tanah Melayu kurang tentera untuk lawan tentera Jepun semasa serangan mereka.

 9. Adeline Said:

  Benar. Pada pendapat saya, pengeboman Pearl Harbor telah menyebabkan British hanya bertumpu di kawasan tersebut. Jepun telah meggunakan penumpuan British itu untuk mara ke utara Tanah Melayu. Pengeboman Pearl Harbor juga memberi semangat kepada Jepun untuk menakluki Tanah Melayu kerana walaupun pihak Amerika yakin akan keselamatan Pearl Harbor yang dipenuhi dengan jaringan anti-kapal selam, kesemua kapal-kapal di Pearl Harbor masih berjaya dimusnahkan. Tambahan pula pihak Jepun hanya mengalami kerugian kecil. Semangat Jepun untuk menakluki Tanah Melayu juga tercetus dengan pengetahuan bahawa sebuah negara Asia berjaya mengalahkan negara yang besar.
  Thank you!


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: